2024. május 5.
Fészkéből kellett kimenekíteni a rétisas fiókát

Fészkéből kellett kimenekíteni a rétisas fiókát

A menekítésre az apa eltűnése miatt volt szükség. A fióka anyját idegen hímek környékezték meg, ez pedig a kicsi életébe kerülhetett volna.

Az apa eltűnése után az anya madár egy ideig egyedül vadászott fiókája számára, de sajnos ez a helyzet veszélyessé vált a környéken megjelenő idegen hímek miatt.

A hímek vélhetően párzási szándékkal környékezték meg az anyát, de ez a fióka számára végzetessé válhatott volna, ugyanis a rétisasok kannibálok is, amennyiben fészek felszabadítása a cél. Az anya fiókáját védve nem tudott vadászni menni, így pedig élelemhez sem juthatott a kis sas.

A tojó nem tudta elkergetni a betolakodót, és az első hím után nemsokára még egy megjelent a fészek környékén. A Duna-Ipoly Nemzeti park szakemberei ekkor döntöttek a beavatkozás mellett, bár szerették volna azt elkerülni. Viszont mivel egyértelműen a fióka élete volt a tét, közbeléptek. 

A fióka állapota szerencsésen stabilizálódott, és immár várhatóan egészségesen érheti meg a felnőttkort. Jelenleg a Fővárosi Állatkertben viselik az ifjú ragadozó gondját - írja a pestpilis.hu.

(Fotó: index.hu)

Megosztás