2024. május 21.
26 település nyert összesen több mint 4 milliárd forintot a csapadékvíz-gazdálkodás fejlesztésére

26 település nyert összesen több mint 4 milliárd forintot a csapadékvíz-gazdálkodás fejlesztésére

Több mint 4 milliárd forintot nyert el belterületi csapadékvíz-gazdálkodásuk fejlesztésére, korszerűsítésére 26 Pest megyei önkormányzat - mondta el Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-nek.

A felszíni csapadékvíz-elvezetés létesítményeinek fejlesztésére irányuló pályázat célja, hogy elősegítse a csapadékvizek rendezett és károk nélküli elvezetését vagy helyben hasznosítását, a települések árvíz-, belvíz- és helyi vízkár-veszélyeztetettségének csökkentését. Rákossy Balázs elmondta: ezek a beruházások a hirtelen lehulló sok csapadék miatti károk megelőzésében rendkívül fontosak. 

A kormány Pest megye fejlesztését szolgáló programjának negyedik felhívására jelentős volt a túligénylés, így a tárca az eredeti támogatási keretösszeget 230 millió forinttal emelte meg. Az igényelhető legmagasabb támogatási összeg 300 millió forint volt. A pályázati felhívásra ötven pályázat érkezett be.

A pályázaton elnyerhető támogatás hozzájárul ahhoz, hogy a további környezeti káresemények megelőzése érdekében tovább bővüljön, korszerűsödjön Pest megye településeinek önkormányzati tulajdonú belterületi csapadékvíz-elvezetési, csapadékvíz-gazdálkodási rendszere, a belterületen áthúzódó vízfolyásokat és belvízcsatornákat, belvízelvezető rendszereket rendezzék. Közel 4700 köbméternyi új víztározót építenek és 14 300 köbméternyi meglévő tározót is felújítanak idén és jövőre.

Kép forrása: pestmegye.hu

Megosztás