2024. május 21.
Új híd épül hazánk és Szlovákia között az Ipolyon

Új híd épül hazánk és Szlovákia között az Ipolyon

Az új híd Ipolydamásd és Helemba között épül meg, és hozzájárulhat az érintett régiók gazdasági-, kulturális- és turisztikai kapcsolatainak fejlődéséhez.

A bejelentés kapcsán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kifejtette, hogy az Ipolyon épülő hidak a két ország viszonyának javulására utalnak, örvendetesnek nevezte, hogy sok nemzetközi kérdésben is hasonló álláspontot képvisel a két ország vezetése. Ezt jelzi az új híd építése is, amelynek 2,1 milliárd forintos beruházására európai uniós keretből közösen pályáztak. Az 54 méter hosszúra tervezett híd 2020-ra készül el - tette hozzá.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára emlékeztetett, hogy valaha 47 híd kötötte össze az Ipoly partjait, az 50-es évekre azonban számuk négyre csökkent. Most a két ország kormányának pozitív hozzáállása eredményeként további új hidak épülhetnek, amelyek nem csupán a régió, hanem a V4-ek gazdasági, kulturális kapcsolataira is élénkítően hathatnak.

A  hidat Ipolydamásd és Helemba között a jeges ár vitte el 2000-ben. Az Ipoly-mente Magyarország és Pest megye leginkább leszakadó térségeinek egyike. Az Ipoly folyóval párhuzamosan összekötő út fűzi fel a településeket a határ mindkét oldalán. A két ország között jelenleg a letkési híd biztosít kapcsolatot, amely jelentős úthosszabbodást jelent a Duna északi oldalán közlekedők számára.

2015-ben magyar oldalon az akkor még működő Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) egy megvalósíthatósági tanulmányt készíttetett. Az elkészült megvalósíthatósági tanulmány alapján beruházás várható költsége 4,029 millió euró, ebből a szlovák oldalt 1,662 millió euró terheli, melyből a szlovák oldali bekötő út és a híd felének építési költségeit állja.

2015 nyarán Pest Megye Önkormányzata vállalta, hogy összehangolja az Ipolydamásd-Helemba közötti Ipoly-híd beruházás előkészítésével kapcsolatos feladatokat. 2015 augusztusában megtartotta alakuló ülését a szlovákiai Nyitrai Kerületi Önkormányzat és Pest Megye Önkormányzata részvételével működő PONTIBUS Európai Területi Társulás.

A beruházás az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program forrásából valósulhat meg. A híd 52 méter hosszú lesz, ehhez a magyarországi oldalon több mint fél kilométer közutat építenek. A tervek szerint akár már 2020-ra el is készülhet az új közúti híd.

Kép forrása: pestmegye.hu

Megosztás

Az idei év hozhatja meg az IT iparágnak a növekedést?

Hello Gazdaság

Az idei év hozhatja meg az IT iparágnak a növekedést?

  • 2024.02.2

Az IT szektor a 2023-as évben az előző évi növekedéshez képest csökkenést mutatott a megrendelések tekintetében, azonban hazai és nemzetközi jóslatok szerint az idei évben növekedésnek indulhat - végzett piaci körképet a hazai IT munkaerőpiac egyik vezető cége, a Bluebird.