2024. május 3.
Az ingázók miatt a közlekedési infrastruktúrát kell javítani Dabas térségében

Az ingázók miatt a közlekedési infrastruktúrát kell javítani Dabas térségében

A dabasi központú Pest megye 11. választókerületben kórház nincs, a Nyugati pályaudvar–Dabas–Lajosmizse vasút-, valamint a Közvágóhíd–Dunaharaszti–Ráckeve HÉV-vonal pedig sürgős felújításra szorul. A migrációtól félnek az emberek, a korrupciós botrányok azonban nem érik el az ingerküszöbüket.

A Dabas központú választókerületben 2014-ben Pánczél Károly, a Fidesz jelöltje a szavazatok 48 százalékát szerezte meg, így parlamenti mandátumot szerzett. Bakó Krisztina, a baloldali összefogás jelöltje 23 százalékos, a jobbikos Zábrácki László 21 százalékos eredményt ért el Pest megye 11. választókerületében. Az LMP-s Zagyva Gabriella a voksok 4 százalékát kapta. A kormánypártok nem cseréltek jelöltet, azonban a baloldal, a Jobbik és az LMP is új aspiránssal vágott neki a kampánynak: Kücsön Sándor, Magyar Péter, illetve Török László a három új ellenzéki jelölt.

A választókerületben található Ócsa, ahol a devizahiteleiket fizetni képtelen családok bérelhettek volna lakóházat. Az 500 lakásosra tervezett lakóparkban végül csak 80 épült meg 2,7 milliárd forintból, azaz házanként csaknem 34 millió forintot költöttek rá, ami jóval magasabb, mint az akkori ingatlanár a környéken.

A Hír TV Frontvonal című műsora Dabason nem érzett kormányváltó hangulatot, azonban a városon kívül már tapasztalni lehetett ilyet. Ócsán például a város infrastruktúrájával elégedetlenek a helyiek (óvoda, boltok, autóbuszjáratok), ráadásul a szociális lakóparkba sem azok költözhettek, akik eredetileg a rendelkezés kedvezményezettjei lettek volna. A térségben az utak állapota és a közlekedés a panaszok fő témája, ugyanakkor kiemelték, hogy számos iskolát, orvosi rendelőt is felújítottak. Az orvoselvándorlás viszont a térségben is érezteti hatását. A korrupcióra és a munkaerőhiányra a körzetben nincs panasz, ám a fideszes képviselő, Pánczél Károly ismertsége még saját választókerületében is alacsony.

A térségben élők problémaként jelölték meg az óvodai, iskolai férőhelyek hiányát is. A médiában nyomott migrációs válságtól ugyancsak tart egy, a riportban megszólaló hölgy, a korrupció azonban itt sem lépi át az emberek ingerküszöbét. Ugyanakkor minden megkérdezett egyértelműen azt mondta, el fog menni szavazni, és erre biztattak mindenkit.

Magyar Péter, a Jobbik jelöltje szerint a dabasi körzetben az egészségügyi alapellátás az elsődleges megoldandó kérdés, mert a választókerületben kórház nincs, azaz a háziorvosi és ügyeleti szolgáltatással van probléma. Az orvoshiányt a helyi orvosok jelezték a jobbikos jelöltnek mint óriási gondot. Kórház híján Magyar Péter szakrendeléseket szeretne megvalósítani a térségben, hogy helyben javuljon az egészségügyi alapellátás helyzete. A tömegközlekedés vagy az infrastruktúra hiányát ugyancsak fontos kérdésnek nevezte. Magyar kiemelte a Dunaharaszti–Ráckeve HÉV-vonal és a Budapest–Dabas–Lajosmizse vasútvonal ügyét, amelyeknek felújítását négyévente megígéri a fideszes képviselő, de eredménye nincs. Az ócsai lakóparkból Magyar Péterhez is érkeztek panaszok, a lakások ugyanis a várostól 5-6 kilométerre vannak, előfordul, hogy „órákat kell várni” egy-egy buszjáratra, ha be akarnak jutni a városba a lakók.

Az LMP-s Török László első problémaként a közlekedést emelte ki, a Jobbik jelöltjéhez hasonlóan ő is az elővárosi vasút-, illetve HÉV-vonal állapotát említette, ami sok ingázót érint. Másodsorban a Dunaharaszti és Dömsöd közötti Kis-Duna-ág vízminőségének javítását ígérte, illetve megoldandó kérdésnek nevezte a csepeli víztisztító ügyét, ami nagy esőzésekkor a Dunába ömlik, és a térség Duna-vizét szennyezi. A zöldpárti jelölt megválasztása esetén elsőként a térségi közlekedést oldaná meg, mert a vasúti menetidő Lajosmizséről a Nyugati pályaudvarra 20 év alatt 20 perccel emelkedett meg, illetve hasonló a helyzet a ráckevei HÉV-vel is.

A Hír TV Frontvonal című műsorának dabasi választókerülettel foglalkozó adása itt tekinthető meg:

Pest megye 11. választókerületének politikai erőviszonyairól további adatokat a kireszavazzunk.hu, valamint a taktikaiszavazas.hu weboldalon talál.

Megosztás

Újabb jobbikos lépett Széchenyi nyomába

Hello Pest Megye

Újabb jobbikos lépett Széchenyi nyomába

  • 2018.04.5

A szigetszentmiklósi központú Pest megye 8. választókerületének jelöltje is felajánlotta egyévnyi képviselői tiszteletdíját a térség egészségügyének és oktatásának fejlesztésére, amennyiben parlamenti képviselővé választják. Lupa János már a harmadik jobbikos aspiráns, aki ilyen felajánlást tesz.