2024. április 18.
Trumphoz hasonlította Orbánt az amerikai elnök egykori kampányguruja

Trumphoz hasonlította Orbánt az amerikai elnök egykori kampányguruja

Veszélyes tranzitországgá válhat Bosznia, erősödött a forint, ingyenesen utazhatnak a fiatalok az EU-ban.

A Várkert Bazárban megrendezett Európa jövője című nemzetközi konferencián felszólalt Steve Bannon is, aki Donald Trump kampányfőnökeként, valamint az alt-rightnak nevezett új jobboldali irányzat keltetőjeként ismert Breitbart portál főszerkesztője. Vajon a Nyugatnak van-e ereje a túlélésre? – tette fel a kérdést Bannon. Az amerikai politikus, üzletember úgy fogalmazott: erre Orbán Viktor miniszterelnöknek sikerült részben választ találnia, amikor sikeresen megvédte Magyarország határait a migrációs hullámtól. Bannon szerint a hagyományos kereszténydemokráciát, amit a magyar kormányfő meghirdetett, a globális elitek támadják, ebben pedig legfőbb eszközük a média. – Az a nemzetközi konzervatív fordulat, amelyet Donald Trump és Orbán Viktor megválasztása is fémjelez, rámutat a széles körű elégedetlenségre a globális elitekkel szemben, amely megveti a dolgozó tömegeket – tudósít az eseményről a Magyar Idők.

 

Migrációkutató: Bosznia-Hercegovina veszélyes tranzitország lehet

A Migrációkutató Intézet munkatársa szerint Bosznia-Hercegovina nagyszámú muszlim lakossága és széteső politikai irányítása miatt veszélyes tranzitország lehet. Speidl Bianka az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában arról beszélt, hogy az illegális bevándorlók új útvonalon, Albániából Montenegrón keresztül jutnak be az országba. Egy másik változás, hogy jelenleg több migráns érkezik a török-görög határnál a Marica folyón keresztül, mint a Földközi-tengeren - fűzte hozzá. Bosznia-Hercegovina decentralizált állam, a központi hatalom befolyása csekély, és nem rendelkezik hatósággal, amely mérné a bevándorlás mértékét és hiteles adatközlésre alkalmas lenne - mondta a kutató. Az migrációs hullám nem hasonlítható a 2015-ben tapasztalthoz, de így is hetente 400-500 bevándorló érkezik az országba - jelezte. Hozzátette: Bosznia-Hercegovina mindent megtesz, hogy kontroll alatt tartsa a migrációs krízist, katonákat vezényel ki határvédelemre, új befogadóállomásokat alakít ki és a határvédő kerítések megépítését is kilátásba helyezte. (MTI)

 

Erősödött szerda reggel a forint

A főbb devizákkal szemben idei mélypontjához képest erősödött a forint árfolyama a nemzetközi devizakereskedelemben szerdára virradóra. Szerdán este hét óra körül az eurót 319,27 forinton, a dollárt 273,14 forinton, a svájci frankot 274,22 forinton jegyezték. Az euró jegyzése csütörtök reggelre 0,31 százalékkal 318,29 forintra, a dolláré 0,41 százalékkal 272,02 forintra, a svájci franké pedig 0,13 százalékkal 273,86 forintra csökkent. Az euró jegyzése 319,71 forinton is járt a hajnali órákban, ami a forint idei leggyengébb árfolyama az európai közös devizával szemben. Az eurót legutóbb közel két éve, 2016 júniusában jegyezték hasonlóan magas szinten, akkor 322 forint felett.  A dollár idei legerősebb árfolyama szerdán alakult ki 273,47 forinton. Hasonló szinten tavaly decemberben állt legutóbb a dollár. A svájci frank szerdán elért 275,94 forintos jegyzése szintén idei csúcs és tíz hónappal ezelőtti szintnek felel meg. (MTI)

 

Ingyenesen utazhatnak a fiatalok az EU területén

Az Európai Bizottság szerdán beindította az internetes oldalt, ahol június 12. és 18. között jelentkezni lehet majd a DiscoverEU programra. A program keretében tizenötezer európai fiatal kap majd vonat-, busz-, hajó- vagy különleges esetben repülőjegyet egy oda-vissza útra valamilyen európai célállomásra – írja az Index. A honlapon felsorolják a pontos jelentkezési feltételeket. A kezdeményezésben azok a fiatalok vehetnek részt, akik:

  1. 2018. július 1-jén 18 évesek (azaz 1999. július 2. és 2000. július 1. között születtek);
  2. Rendelkeznek a 28 uniós tagállam valamelyikének állampolgárságával;
  3. Az internetes jelentkezési lapon megadják a személyazonosító igazolványuk vagy útlevelük számát;
  4. Utazásukat az EU 28 tagállamának valamelyikében kezdik meg;
  5. Azt tervezik, hogy utazásukat 2018. július 9. és szeptember 30. között kezdik meg;
  6. Azt tervezik, hogy legalább 1 napig és legfeljebb 30 napig fognak utazni;
  7. Azt tervezik, hogy legalább 1 és legfeljebb 4 másik uniós országba utaznak el;
  8. Vállalják, hogy a DiscoverEU nagyköveteként működnek közre.

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.