2024. május 11.
Felújították Szentendre Városvédő angyalát

Felújították Szentendre Városvédő angyalát

A szobrot készítő művész saját költségén cserélte le alkotását egy újabb kiadásra.

Az eredeti Városvédő angyal szobrot még 1995-ben állították fel Szentendrén. A szobor másolatát az eredeti alkotó építette meg, de ezúttal fémből, hogy jobban bírja az időjárás viszontagságait - adta hírül a pestpilis.hu.

A "felújítás" megfogalmazás tehát nem feltétlenül helytálló, ugyanis valójában az történt, hogy saját, újragondolt másolatára cserélték le a már-már ikonikusnak számító szobrot.

A szobor készítője Aknay János képzőművész, aki az első változatot még 1995-ben készítette el, ez év decemberében állították ki a Posta elé, majd két éve áthelyezték a Rózsakerti parkolóba.

A művész most saját költségén vállalta el a szobor újabb verziójának elkészítését.

Az eredeti szobor poliészter gyantából és üvegszövetből készült el, így az anyaga az elmúlt évek során elhasználódott. Aknay János tavaly döntött úgy, hogy tartós alapanyagból készíti el a szobor pontos mását, ezt Hérics Nándor szobrász műhelyében alakították ki vasból.

Az új szobor eredetijétől picit eltér, mégpedig a színét illetően: a korábbi égkék helyett arany szegélyű rozsdásvörös az új alkotás. Az új Városvédő angyalt február 13-án állították fel.

(Fotó: szentendre.hu)

Megosztás

Mesterek és tanítványok a Müpában

Kultúra

Mesterek és tanítványok a Müpában

  • 2024.03.3

Heinz Holliger és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjén generációk kézfogásának lehetünk tanúi. Bartók Béla volt Veress Sándor mestere, a Svájcba emigrált Veress pedig Heinz Holligert tanította a zeneszerzés művészetére.