2024. július 21.
Így vonult be Goethe francia komponisták révén a zenetörténetbe

Így vonult be Goethe francia komponisták révén a zenetörténetbe

Ki hinné, hogy már 1774-ben is megrendezték a Lipcsei Könyvvásárt? Erre időzítve jelent meg Goethe levélregénye, Az ifjú Werther szenvedései.

A mű – mai szóhasználattal – azonnal bestsellerré vált (magyarra elsőként Kazinczy Ferenc fordította), nyomában pedig pusztító Werther-láz tört ki Európa-szerte, öngyilkossági hullámot indítva el a világfájdalmas, csalódott szerelmesek körében.

 

Francia megzenésítője, Jules Massenet már egy későbbi kor gyermeke: Goethe halála után tíz évvel született, 1842-ben. Termékeny operaszerző volt: e műfajban több mint harminc művet alkotott, amelyek közül azonban csupán kettő aratott valóban nagy sikert, a Manon (1884.) és a Werther (1892.). Utóbbi ősbemutatója nem Párizsban volt, hanem Bécsben, az Opéra Comique ugyanis a „túl komoly” cselekmény miatt nem vállalta a négyfelvonásos drame lyrique színrevitelét. Így elsőként a Hofoper közönsége tapsolhatott a máig népszerű műnek, 1892. február 16-án.

 

A francia zenés színpadi repertoárral sok éve behatóan foglalkozó Vashegyi György világsztár szólisták élén vezényli a Werther koncertelőadását 2023. február 22-én 19.30-tól a Müpában. A koncert a Palazzetto Bru Zane és a Nemzeti Filharmonikusok koprodukciójában jön létre.

 

Jules Massenet: Werther

Charlotte - Véronique Gens

Werther - Tassis Christoyannis

Sophie - Hélène Carpentier

Albert - Thomas Dolié

A tiszttartó - Patrick Bolleire

Schmidt - Artavazd Sargsyan

Johann/Brühlmann - Laurent Deleuil

 

Közreműködik a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Énekkara (karigazgatók: Sapszon Borbála és Sapszon Ferenc) és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar.

 

Vezényel: Vashegyi György

Megosztás