2024. július 21.
Rendhagyó kiállítás nyílik Vácrátóton

Rendhagyó kiállítás nyílik Vácrátóton

A mai napon nyílik meg az igazán kivételesnek számító gyűszűkiállítás. A kollekció több mint ötezer különleges darabból áll és hamarosan akár a Guinness-rekordok könyvébe is bekerülhet.

-A magángyűjteményben megtalálhatók fém, fa, üveg, porcelán, bőr, gyöngyház, kerámia, műanyag, használati, reklám- vagy emléktárgynak készült gyűszűk a világ minden tájáról.- mondta Spiegelhalter László a település polgármestere.

Vannak olyan gyűszűk, amelyeken híres emberek láthatók, egy porcelán és egy fa gyűszűkészlet 24 darabja pedig Jézus életét mutatja be. Összerakható gyűszűkből az angol királyi ház története és megtalálható a gyűjteményben olyan gyűszű is, amelybe bele kell pillantani a zárt végén elhelyezett lencsén keresztül és a látvány olyan, mintha távcsövön keresztül egy hajót nézne a látogató.

A gyűjteményben szerepelnek olyan gyűszűk is, amelyeken miniatűrben láthatók országok, városok, szigetek, címerek, templomok, várak, fáraók, királyok, híres emberek, mesealakok, növények és állatok képei is.

A magángyűjteményt Mészáros Józsefné hozta létre. Az akkor még 3 ezer darabos gyűszűgyűjteményt először 2012-ben állították ki Ábrahámhegyen, aztán 2016-tól az 5 ezer darabosra bővült kollekció a rákospalotai gyűszűházban volt megtekinthető. – tette hozzá a polgármester.

A kiállítás ingyenes megtekinthető, de tulajdonos különleges gyűszűt vagy azok megvásárlásához adományt szívesen fogad, gyűjteményével szeretne ugyanis bekerülni a Guinness-világrekordok könyvébe.

A kiállítás nyitva tartásáról a polgármesteri hivatalban adnak tájékoztatást az érdeklődőknek.

Megosztás