2024. április 26.
Uniós oltalom alatt a monori régió borai

Uniós oltalom alatt a monori régió borai

Az Európai Bizottság jóváhagyta az oltalom alatt álló eredetmegjelölést (OEM) a monori régióban termelt borok számára - tájékoztat az MTI. A döntés értelmében csak a Cserhát délnyugati szegélyén termesztett szőlőből lehet Monor névvel bort előállítani.

A bizottság jóváhagyása a Monor, vagy Monori név alatt termelt fehér, vörös és rozé borokra, valamint az ezekből előállított küvékre érvényes. A bort ezentúl kizárólag a monori borrégióhoz tartozó területeken termelt szőlőből állíthatják elő.

A monori szőlők termőterülete a Gödöllő-Monori-dombság nagytájon, a Cserhát hegység délnyugati szegélyén foglal helyet, átlagosan 200 méter tengerszint feletti magasságban.

Az ezen a területen termelt borok tulajdonságaira nagy hatással van az ökológiai környezet, a termőhely fekvése, a talaj különleges viszonya. Ezek a tulajdonságok sem a Duna Borrégió szomszédos területein, sem más borvidéken nem reprodukálhatók.

A monori borok különlegessége elsősorban íz- és zamatgazdag, alacsony savtartalmú, alkoholban gazdag borokban nyilvánul meg. A borok a talajadottságokból adódóan magasabb ásványi anyag tartalmúak, minerális jegyeket hordoznak.

Megosztás

Mesterek és tanítványok a Müpában

Kultúra

Mesterek és tanítványok a Müpában

  • 2024.03.3

Heinz Holliger és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjén generációk kézfogásának lehetünk tanúi. Bartók Béla volt Veress Sándor mestere, a Svájcba emigrált Veress pedig Heinz Holligert tanította a zeneszerzés művészetére.