2024. április 19.
Zenei esték a Magvető Házában

Zenei esték a Magvető Házában

A zeneművészet kiemelkedő alkotásai csendülnek fel világhírű művészek előadásában 2022. június 24-26. között Csömörön. Az idén elsőként megrendezett esemény minden ízében különlegesnek ígérkezik: a felnőtteket koncertekkel, a gyerekeket pedig matiné előadással várják.

Az idén útjának induló csömöri Pünkösdi Zenei Napok elsősorban a klasszikus zene rajongóit, és azokat is várja, akik még csak most ismerkednek a műfajjal. Pünkösd a Szentlélek kitöltetésének ünnepe. Jézus mennybemenetele után 10 nappal az apostolok részesültek a Szentlélek áldásában és ennek hatására kezdetét vette az egész világot átölelő és máig tartó keresztyén misszió. Ennek a kulturális rendezvénysorozatnak a célja, hogy a zene és a kultúra eszközével megérintse az embereket lélekben, közelebb kerüljenek Istenhez és megerősödjenek hitükben.

 

A zenei esemény megálmodója Esztergály Előd csömöri református lelkész, a zenei programsorozatot pedig az esemény házigazdái, egyben művészeti vezetői Simon Izabella és Várjon Dénes állították össze, akik a világ legrangosabb zenei fesztiváljainak (Salzburg, Marlboro, Luzern, Edinburgh) és a legjelentősebb koncerttermeinek (Wigmore Hall London, Carnegie Hall New York, Koncertgebouw Amszterdam) állandó fellépő művészei, továbbá Budapesten a Zeneakadémia minden év novemberében megrendezésre kerülő, óriási sikerű kamarazene fesztiváljának a megálmodói és művészeti vezetői.

 

„Hosszú évek óta Csömör az otthonunk és különösen kötődünk ehhez a gyönyörű faluhoz, ahol legnagyobb örömünkre idén díszpolgárokká választottak minket. Régóta formálódik bennünk egy olyan nyári fesztivál gondolata, amelyet ”itthon” tudunk megvalósítani. Ezért is hatalmas öröm számunkra, hogy Esztergály Előd csömöri református lelkész felkérésére és segítségével a gyönyörű, új református templomban idén megvalósulhat ez a régóta dédelgetett álmunk. Nagy szeretettel, kiváló művészekkel és gyönyörű programmal készülünk erre a 3 napra” - tette hozzá Simon Izabella, az esemény egyik házigazdája.

 

Nagy zenei klasszikusok színesítik a három napot

A csömöri Pünkösdi Zenei Napok rendkívül gazdag programjában Bach, Mozart, Kurtág, Beethoven, Schubert, Schumann, Mahler, Liszt alkotásai mellett elhangzik egy válogatás a Genfi zsoltárokból is. A koncertsorozat első estéjén Mozart művei állnak majd a középpontban, másnap Mahler első szimfóniája csendül fel a nagyon ritkán hallható négykezes átiratban, az utolsó napon pedig a Genfi zsoltárok mellett a látogatók részesei lehetnek olyan ritkán hallható zeneszerzők orgonaműveinek is, mint Anthoni van Noordt és Charles Tournemire.

 

A művészeti vezetőkhöz olyan világhírű előadók csatlakoznak, mint Keller András hegedűművész, Pálúr János orgonaművész, Érdi Tamás zongoraművész, Kaczander Orsolya fuvolaművész, Tímár Sára énekes és Kovács István operaénekes. A Fesztivál közreműködői között nagy örömmel üdvözölhetünk fiatal előadókat is, az elmúlt években rendkívül sikeres Korossy vonósnégyest, valamint Karasszon Eszter csellóművészt.

 

A programsorozat esti zenei előadásai 19 óra 30 perces kezdéssel 2x50 percen át tartanak. Az este során igei köszöntőt mond a templom lelkésze, Esztergály Előd Gábor, aki többek között arra fog választ adni, hogy honnan jött a rendezvény ötlete, hogy lehet június végén is pünkösdöt ünnepelni, mit jelent a galamb és a lángnyelv, amik az esemény szimbólumai között szerepelnek, valamint, hogy miért épp Magvető háza nevet kapta a templom.

 

Matiné koncert a fiatal zenerajongóknak

A szervezők a gyermekek számára is készülnek egy különleges programmal. Június 25-én, szombat délelőtt 11 órakor matiné koncerttel várják az 5-12 év közötti gyermekeket, amely a szeretet és a barátság témáját járja körül a zene és a társművészetek segítségével. A színes műsor centrumában megszólal a Piroska és a Farkas meséje is a hangszerek nyelvére lefordítva a Kis piros hegedű és a Nagy gonosz cselló címmel. A több hangszert is magába foglaló interaktív zenei élmény mellett a gyerekek részesei lehetnek egy gyönyörű meseillusztráció születésének is. „Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének” (Kodály Zoltán) - Simon Izabella évek óta nagy sikerű gyermekkoncertjeinek ez a mottója.

 

Méltó és különleges helyszínt kapott az esemény

A helyszínt a 2020-ban átadott új, egyszerre modern és klasszikus jegyeket is magán hordozó templom adja, amelyet építésekor tudatosan úgy terveztek, hogy kialakításával, kitűnő akusztikájával lehetővé teszi az igényes koncertek rendezését. A templom 200 fő befogadására alkalmas, rendelkezik 15 regiszteres orgonával és egy koncertzongorával is, amelyek méltó keretet adnak ennek a rangos rendezvénynek. A vizuális élményről az épület belseje gondoskodik, különösen a kazettás mennyezet egyedi tematikájú kialakítása. Csömör település a Pesti síkság és a Gödöllői dombság határán fekszik.

 

A koncert-sorozatra szeretettel várnak a nagyobb gyermekektől az idősebb generációig mindenkit, aki szívesen töltene időt zenehallgatással egy különleges környezetben.  Aki több előadáshoz is kedvet kap, akár kedvezményes bérletet is vásárolhat a három napra, melyet a helyszínen lehet megvásárolni, vagy elővételben a gyülekezet honlapján, ahol a pontos programot is meg lehet tekinteni.

Megosztás

Mesterek és tanítványok a Müpában

Kultúra

Mesterek és tanítványok a Müpában

  • 2024.03.3

Heinz Holliger és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjén generációk kézfogásának lehetünk tanúi. Bartók Béla volt Veress Sándor mestere, a Svájcba emigrált Veress pedig Heinz Holligert tanította a zeneszerzés művészetére.