2025. május 22.
Autentikus texasi barbeque étterem nyílt Fót mellett

Autentikus texasi barbeque étterem nyílt Fót mellett

A The Pit BBQ & Cajun Magyarország első olyan autentikus texasi barbeque és louisianai cajun étterme, ahol olyan tradícionális ételeket kínálnak, mint a Gumbo, az Etouffée vagy a Jambalaya.

A texasi BBQ még valamennyire ismert, a cajun konyha már kevésbé Magyarországon. Egy új, egyedülálló étterem ezeket az ízeket kínálja, a tulajdonos, egyben séf pedig igazi szakértő a témában, helyben tanult, a külön az erre a konyhára „szakosodott” iskolában.

 

Az étterem különlegessége, hogy a séf a texasi The Art Institute of Houston – Culinary Arts hallgatójaként ismerte meg az autentikus texasi BBQ és louisianai cajun konyha elemeit, és álmodta meg Magyarország első ilyen jellegű tematikus konyháját, ahol a hagyomány találkozik a gasztronómia új trendjeivel. „Sok különböző stílusú emberrel tanultam és dolgoztam együtt. Tanulhattam egy igazi BBQ bajnok kezei alatt, valamint részt vehettem önkéntesként a houstoni BBQ versenyen is, ahol a csapat közönségdíjazott lett” – mondja Levák Gábor, tulajdonos és séf.

 
 

 

A tradicionális amerikai ételek mellett az étlapon olyan új és kifinomult kreációk is jelen vannak, melyek ötvözik az eleganciát, a régiók egyediségeit, a kultúrát és az ízvilágot, ugyanolyan összetéveszthetetlen, egyedi stílusban, mint ami az éttermet is jellemzi.

 

A Cajun konyha különlegessége párosul a BBQ ízvilágával
Az évszázadok óta egymással keveredő kultúrák hozták létre Louisiana-ban a cajun konyhát. A különlegessége, hogy helyi alapanyagokból alakította át a francia gasztronómiát. A cajun konyha eredetileg a vidék konyhája volt, a fogások rusztikusak, és lassú tűzön sokáig főzik őket. Az ételek alapja a zeller, a zöldpaprika és a hagyma szentháromsága. Az összetevők között a konyha használ folyami rákot, garnélát és kolbászt, de gyakorlatilag bármilyen helyi alapanyagot átemel a fogásokba. A füstölt ízek meghatározó alapjai a konyhának. A legismertebb alapanyag a marhaszegy, de a tépett disznóhús is meghatározó szereplő. A húsfüstölés eredetileg német és cseh bevándorlókkal jutott el Amerikába, ez volt a texasi BBQ őse. A különböző kulturális találkozásokból adódóan kialakult a BBQ és a cajun kapcsolata is. Az utóbbi fűszereit és az előbbi sütési technikáját alkalmazva izgalmas végeredmény jön létre.

 

A húsokat házi fűszerekkel, szószokkal és tökéletesen elkészített köretekkel tálalják, melyek közül nem maradhat ki a hagyományos amerikai saláta, a coleslow sem. Ha pedig egyszerre több finomságra vágyik a vendég, akkor a BBQ-tál megfelelő választás azoknak, akik egyszerre akarják megízlelni a húsok páratlan ízvilágát. A marhahús kedvelőknek a BBQ mellett 3 féle steakkel is kedveskednek, amelyek minőségi és finom angus marhahúsból készülnek.

 

 

Jambalaya, Gumbo, Etouffée
A texasi és cajun konyha számos izgalmas étellel rendelkezik, ami Magyarországon még kevéssé ismert.  Ilyen például a jambalaya, ami a cajun és a kreol konyha jellegzetes étele: rizses, csirkés egytálétel Szentháromsággal, házi andouille kolbásszal, okrával. A gumbo tradicionálisan sötét rántással és csirkecombbal készülő louisianai leves, okrával és házi andouille (marha) kolbásszal, amit hagyományosan rizzsel tálalnak. De mi az az Etouffeé? Egy népszerű Louisiana-i egytálétel: friss folyami rákragu, Szentháromsággal és házi fűszerekkel főzve, rizzsel tálalva.

Megosztás

A wellness nem csak a punnyadásról szól

Hello Mozaik

A wellness nem csak a punnyadásról szól

  • 2025.04.26

Az életmódváltás szinte bármilyen életkorban elkezdhető. Szerencsére egyre többen ismerik fel annak jelentőségét, hogy rendszeres mozgással, edzéssel, kiegyensúlyozott étrenddel, megfelelő mennyiségű és minőségű pihenéssel hozzájárulhatunk testi és szellemi jólétünkhöz.

Tavaszi vitalizálás

Hello Mozaik

Tavaszi vitalizálás

  • 2025.04.2

A tavasz első napsugaraival nemcsak a természet ébredezik téli álmából, hanem az emberek gondolatai is a megújulás körül forognak. Jó lenne karcsúbbnak és energikusabbnak lenni, leküzdeni a tavaszi fáradtságot, feltölteni a szervezet vitaminraktárait. El lehet érni mindezt önsanyargatás és lemondás nélkül?