2024. szeptember 10.
Autentikus texasi barbeque étterem nyílt Fót mellett

Autentikus texasi barbeque étterem nyílt Fót mellett

A The Pit BBQ & Cajun Magyarország első olyan autentikus texasi barbeque és louisianai cajun étterme, ahol olyan tradícionális ételeket kínálnak, mint a Gumbo, az Etouffée vagy a Jambalaya.

A texasi BBQ még valamennyire ismert, a cajun konyha már kevésbé Magyarországon. Egy új, egyedülálló étterem ezeket az ízeket kínálja, a tulajdonos, egyben séf pedig igazi szakértő a témában, helyben tanult, a külön az erre a konyhára „szakosodott” iskolában.

 

Az étterem különlegessége, hogy a séf a texasi The Art Institute of Houston – Culinary Arts hallgatójaként ismerte meg az autentikus texasi BBQ és louisianai cajun konyha elemeit, és álmodta meg Magyarország első ilyen jellegű tematikus konyháját, ahol a hagyomány találkozik a gasztronómia új trendjeivel. „Sok különböző stílusú emberrel tanultam és dolgoztam együtt. Tanulhattam egy igazi BBQ bajnok kezei alatt, valamint részt vehettem önkéntesként a houstoni BBQ versenyen is, ahol a csapat közönségdíjazott lett” – mondja Levák Gábor, tulajdonos és séf.

 
 

 

A tradicionális amerikai ételek mellett az étlapon olyan új és kifinomult kreációk is jelen vannak, melyek ötvözik az eleganciát, a régiók egyediségeit, a kultúrát és az ízvilágot, ugyanolyan összetéveszthetetlen, egyedi stílusban, mint ami az éttermet is jellemzi.

 

A Cajun konyha különlegessége párosul a BBQ ízvilágával
Az évszázadok óta egymással keveredő kultúrák hozták létre Louisiana-ban a cajun konyhát. A különlegessége, hogy helyi alapanyagokból alakította át a francia gasztronómiát. A cajun konyha eredetileg a vidék konyhája volt, a fogások rusztikusak, és lassú tűzön sokáig főzik őket. Az ételek alapja a zeller, a zöldpaprika és a hagyma szentháromsága. Az összetevők között a konyha használ folyami rákot, garnélát és kolbászt, de gyakorlatilag bármilyen helyi alapanyagot átemel a fogásokba. A füstölt ízek meghatározó alapjai a konyhának. A legismertebb alapanyag a marhaszegy, de a tépett disznóhús is meghatározó szereplő. A húsfüstölés eredetileg német és cseh bevándorlókkal jutott el Amerikába, ez volt a texasi BBQ őse. A különböző kulturális találkozásokból adódóan kialakult a BBQ és a cajun kapcsolata is. Az utóbbi fűszereit és az előbbi sütési technikáját alkalmazva izgalmas végeredmény jön létre.

 

A húsokat házi fűszerekkel, szószokkal és tökéletesen elkészített köretekkel tálalják, melyek közül nem maradhat ki a hagyományos amerikai saláta, a coleslow sem. Ha pedig egyszerre több finomságra vágyik a vendég, akkor a BBQ-tál megfelelő választás azoknak, akik egyszerre akarják megízlelni a húsok páratlan ízvilágát. A marhahús kedvelőknek a BBQ mellett 3 féle steakkel is kedveskednek, amelyek minőségi és finom angus marhahúsból készülnek.

 

 

Jambalaya, Gumbo, Etouffée
A texasi és cajun konyha számos izgalmas étellel rendelkezik, ami Magyarországon még kevéssé ismert.  Ilyen például a jambalaya, ami a cajun és a kreol konyha jellegzetes étele: rizses, csirkés egytálétel Szentháromsággal, házi andouille kolbásszal, okrával. A gumbo tradicionálisan sötét rántással és csirkecombbal készülő louisianai leves, okrával és házi andouille (marha) kolbásszal, amit hagyományosan rizzsel tálalnak. De mi az az Etouffeé? Egy népszerű Louisiana-i egytálétel: friss folyami rákragu, Szentháromsággal és házi fűszerekkel főzve, rizzsel tálalva.

Megosztás

A FIAT fennállásának első 125 évét köszönti, és mosolyogva tekint a jövőbe

Hello Mozaik

A FIAT fennállásának első 125 évét köszönti, és mosolyogva tekint a jövőbe

  • 2024.07.18

A torinói Lingotto épület tetején kialakított „La Pista 500” park adott otthont a 125 éves Fiat születésnapi ünnepségének: a „Mosolyogva tekintünk a jövőbe” elnevezésű rendezvénynek

Az 1899. július 11-én alapított FIAT egyike a világ legrégebben működő autóipari márkáinak; ami pedig a jövőt illeti, az az eddigieknél is ragyogóbbnak ígérkezik. A FIAT vezérigazgatója, Olivier Francois vázolja a FIAT következő évtizedre vonatkozó jövőképét.

A Pinacoteca Agnelliben immár megnyitott új Casa FIAT kiállítás a márka történetét és a Lingotto épülethez fűződő kapcsolatát térképezi fel.

Dolce Vita hétvége Budapest tengerpartján: felejthetetlen szülinapi hétvége a Lupa Beachen

A rendezvény az alábbi linken követhető nyomon.

Nem mindegy, mit viselünk a napon?

Mozaik

Nem mindegy, mit viselünk a napon?

  • 2024.07.15

Itt a kánikula, sokat hallunk az UV sugárzásról, és a káros UV sugarak elleni védelemről. Mára már odáig jutottunk, hogy az sem mindegy, milyen ruhában állunk a napon? Mit jelent az UPF érték és mik a legújabb technológiák a napvédelem káros UV sugarai ellen? Továbbá mit tegyünk, ha sok időt töltünk a napon?