2024. április 19.
Így csökkentsük a ráncokat hatékonyan

Így csökkentsük a ráncokat hatékonyan

Bőrápolással igen sokat tehetünk bőrünk fiatalon tartásáért, hiszen segíteni tudjuk akár az anyagcserefunkciókat (pl. kozmetikai masszázzsal), akár legfontosabb elemek (zsír- és vízanyagok), tápanyagok pótlását.

Az öregedés természetes folyamat, nem egy kóros állapot. De mit is jelent a bőr öregedése? Azt, hogy a sejtek „elhasználódnak” az évek során, a sejtszintű regeneráló folyamatok lelassulnak a fiatal szervezetekhez képest, illetve kevésbé pontosak, azaz nagyobb szerephez jutnak a degradáló folyamatok. 

Az öregedés hatása a bőrben többféle módon jelentkezhet. Az őssejtek osztódása lassul, a hámréteg elvékonyodik, felszíne kiszárad; kevesebb, vékonyabb kollagén, elasztin és hialuronsav termelődik; fogyatkozik a zsírszövet és csökken az izomtónus. Az öregedés külső jelei lehetnek az elvékonyodó bőr, a ráncosodás, a bőrszárazság (zsír- és vízhiány), a pigmentfoltok, az egyéb bőrelváltozások (szövetszaporulatok), a törékenyebb, gyengült érfalak, az őszülés, a mozgás lelassulása és a kézremegés. Az életmódbeli sajátosságok felgyorsíthatják ezeket a folyamatokat, és megindul az idő előtti öregedés (pre-aging).

 

Többféle öregedés elméletet különböztetünk meg. Íme, néhány közülük!
Szabadgyök elmélet: A szervezet lebontó folyamatai során melléktermékként szabadgyökök keletkeznek, ezek tehát folyamatosan képződnek testünkben. Ezek rövid életű, oxigéntartalmú, oxidáló hatású vegyületek, melyek mindennel reagálnak, ami a környezetükben van, még a DNS molekulákkal is és károsítják azokat (pl. bőrrák kialakulásában szerepet játszhat). Azért kapcsolódnak rá mindenre, mert keresik az elektronpárjukat. Viszont a szabadgyököknek fontos szerepük van az egészségünk megőrzésében is, ugyanis az immunsejtek szabadgyököket használnak ahhoz, hogy legyőzzék a fertőzéseket. Szervezetünknek egy kiegyensúlyozott szabadgyök-antioxidáns megoszlásra van szüksége, hogy egészségesen működjön.

Kopás elmélet: A túlhasználat következtében a szervezet minden szinten (makromolekulák, sejtek, szövetek, szervek) elhasználódik, egyre csökken az öregedő test regeneráló képessége, és végül is ez vezet az öregedéshez.

Mutáció elmélet: A káros mutációk elszaporodnak a testi sejtekben, ami fokozódó működési zavarokat okoz.

Az öregedő bőr kezelésének célja, hogy csökkentsük a szabadgyökök mennyiségét és az általuk okozott károkat enyhítsük, aktivizáljuk az őssejteket és a fibroblasztokat (kollagén, elasztin, hialuronsav termelődés) a hosszantartó feszesség érdekében.

 

Mit tehetünk, hogy lassítsuk az öregedési folyamatokat?
Leghatásosabb, ha megelőzzük, tehát még mielőtt kialakulnak a ráncok és pigmentfoltok, azelőtt elkezdjük a bőrápolást. Fontos megjegyezni, hogy nem csak emiatt szükséges a bőrápolás, hanem az általános ápoltság, szép küllem, tiszta és egészséges bőr érdekében is.

 

Belső védelem
Fogyasszunk vitaminokat! Az antioxidánsok segítik az építő és helyreállító folyamatokat szervezetünkben. Ilyenek például az A, C-, E-vitaminok.

A hialuron és kollagén kapszulákkal és italokkal pedig pótolhatjuk, kiegészíthetjük azok mennyiségét szervezetünkben, hiszen idővel egyre kevesebbet termelünk ezekből.

 

Külső védelem

1., Rendszeres, napi fényvédő használat
Nem, nem csak a nyaraláskor kell előkapni a kis tubust.  Bőrünk öregedésért 80%-ban a káros UV sugarak a felelősek. Az UV sugaraknak sejtkárosító hatása van, továbbá veszélyeztetik bőrünk rugalmas rostjait (kollagén, elasztin), melyek a bőr rugalmasságáért, fiatalságáért felelősek.

„Bőrünk nem felejt, megjegyzi azt a sok UV károsodást, melyeket az évek során elszenved és ezeket pár év elteltével meg is mutatja nekünk: pigmentfoltok, ráncok, petyhüdt bőr – még idő előtt.

Fényvédő használatával megelőzhetjük a korai bőröregedést és tovább élvezhetjük fiatalos megjelenést. Azontúl, hogy megkülönböztetünk fizikai és kémiai fényvédőket, ma már óriási a választék és mindenki megtalálhatja a saját bőrtípusára alkalmas készítményt. Ha attól tartasz, hogy egy zavaró, ragacsos réteg lesz arcodon, akkor tudd, léteznek már igen könnyed fényvédők is, melyek nem hagynak csillogó réteget és lélegzik alattuk a bőr. Kozmetikus segítségével érdemes kiválasztani a megfelelőt bőrtípustól függően” - mondja Szabó Noémi, kozmetikus, a Herbiovit kozmetikai szakértője.

 

2., Általános bőrápolás
A száraz bőr hamarabb ráncosodik és alapvetően öregebbnek hat, hiszen sápadt, fakó és hiányoznak alapvető elemei, mint a víz- vagy a zsíranyagok.

Vízpótló, nedvesség megtartó anyagok: hialuronsav, glicerin, sorbitol, aloe vera

Zsíranyagok: ceramidok, jojoba-búzacsíra-avokádó- kukoricacsíra olaj, argánolaj, lecitin

Pótoljuk ezeket, hogy üde, élettel teli legyen a bőrünk, valamint használjunk olyan szérumokat és krémeket, melyekben antioxidánsok találhatóak: C-vitamin, E-vitamin, A-vitamin, zöld tea, niaciamid, Q10 koenzim stb.

Ezenkívül az esti rutin alkalmával használhatunk retinolt (A-vitamin származék). Jelenleg ez az egyik legjobb anti-aging hatóanyag, ha hosszútávban gondolkozunk. A retinol nem máról holnapra varázsol ránctalanabb bőrt, hanem hatása hetek-hónapok elteltével válik látványossá, illetve, ha prevenciós oldalról nézzük, akkor pedig évekre előre dolgoztunk fiatalosságunkért. A retinolt óvatosan vezessük be a rutinunkba, mert irritációt okozhat. Először az alacsonyabb százalékú készítménnyel indítsunk heti 2x, később jöhet a magasabb koncentrációjú. Ha pedig egy természetes botox analógot keresünk, akkor használjunk argirelin szérumot.

 

3., Arc - és testkezelések
Válasszunk olyan kezelést, melyben a kozmetikus lifting arcmasszázst végez, azaz izomemelő és ránctalanító technikákat is alkalmaz. Ezenkívül már számos elektrokozmetikai kezelés érhető el, melyek bőrfeszesítő hatásúak (pl rádiófrekvencia, facelifting, hideg lézer, soft laser stb). Nemcsak az arcunkon, testünk többi részén is fontos bőrünket ápolni, így a napi hidratáláson túl menjünk el rendszeresen testmasszázsra is, hogy testünkön is tovább maradjon egészséges és feszes a bőrünk.

A bőrápolást már tizenéves korban is el lehet kezdeni, függően attól, hogy milyen állapotban van a bőr. A kifejezetten bőrfiatalítóakat prevenciós jelleggel pedig nagyjából 25 év felett el lehet kezdeni, hiszen nagyjából ilyenkor kezd kevesebb kollagént és hialuront termelni szervezetünk.

Az se csüggedjen, aki 30-40 éves kor felett kezdi, akkor is nagyon szép eredményeket lehet elérni, csak fontos tisztában lenni azzal, hogy visszafordítani valamit sokkal nehezebb, adott esetben nem is lehet, megelőzni annál inkább lehetséges. 

Megosztás

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.  

 

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

Hello Mozaik

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

  • 2023.08.29

Útmutatónkban összegyűjtöttük az őszi-téli kuckózós időszak szín trendjeit, amelyek a legnagyobb divatházak kifutóin már megmutatták magukat, és tippeket adunk, hogy ezeket hogyan érdemes kombinálni.