2024. május 7.
Ki kellett menteni otthonából a rétisas fiókát

Ki kellett menteni otthonából a rétisas fiókát

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található az a rétisas-fészek, amely webkamerával is fel van szerelve, így több ezren napról-napra figyelték a benne zajló eseményeket. A múlt héten szerencsétlen és drámai helyzetek láncolatát követhették nyomon a nézők, amelyek aztán elvezetettek oda, hogy a fészekben kikelt fiókát ki kellett menteni.

Miután a rétisas apa elveszett – vagy baleset érte, vagy összeakaszkodott egy másik hímmel, annyi bizonyos csupán, hogy nem tért vissza fészkéhez – az immár egyedülálló anya néhány napig egyedül vadászott fiókáinak.

Ezután azonban megjelent egy idegen hím, aki vélhetően szintén párzási szándékkal érkezett a tojó közelébe. A tojó nem tudta elkergetni a betolakodót és vadászni sem tudott menni, hogy megetesse gyermekét, mivel a rétisasok kannibálok is, ha ezzel felszabadíthatnak egy fészket. Ezután ráadásul még egy újabb hím jelent meg a fészek környékén.

A Nemzeti Park szakemberei a Facebook-oldalukon írták, hogy az igazgatóság  szerette volna elkerülni a természeti folyamatokba történő beavatkozást, de a bekövetkezett eseménysor ezt nem tette lehetővé. Szakembereik az éjszaka leple alatt menekítették ki a sasfiókát, akinek az állapota szerencsésen stabilizálódott és immár várhatóan egészségesen érheti meg a felnőttkort. Jelenleg a Fővárosi Állatkertben viselik az ifjú ragadozó gondját.

 Kép forrása: pestpilis.hu

Megosztás

Figyeljünk alvásunkra, hogy biztonságos legyen a vezetésünk!

Hello Tudomány

Figyeljünk alvásunkra, hogy biztonságos legyen a vezetésünk!

  • 2024.05.6

Az alvásnak elengedhetetlen szerepe van egészségünk és jóllétünk fenntartásában. Ám sajnos sokan figyelmen kívül hagyják ennek fontosságát, és szenvednek a rossz alvási szokások és az alvászavarok által okozott következményektől. Ezek mindennapi teljesítményünket erősen befolyásolják, többek között a gépjárművezetésre is komoly hatással vannak.