2024. április 18.
Ez volt a lényeg a 4. héten

Ez volt a lényeg a 4. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Ötvenegy esztendős korában elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai bajnok tornász, aki még decemberben fertőződött meg a koronavírussal, majd súlyos állapotban került lélegeztetőgépre egy budapesti kórházban.

 

Az elmúlt három napon (134 625 mintavétel alapján) 45 407 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt 176 beteg – derül ki a központi tájékoztató oldal hétfőn reggel közölt összesített adataiból.

 

Minden idők legnagyobb tüntetése zajlik Kanadában a covid járvány elleni kényszerintézkedések ellen. A Freedom Convoy néven elindított tiltakozás keretében 50.000 kamionos indult meg Ottawába, ahol már szombat délutánra megállt a közlekedés, ezzel párhuzamosan tiltakozók százezrei vonultak utcára, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a demonstrálókkal.

 

A Kreml mély aggodalommal figyeli az Egyesült Államok lépéseit, amelyek az Ukrajna körüli feszültség fokozására irányulnak – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak kedden, azon a napon, amikor az orosz nyugati és déli katonai körzetben harckészültségi ellenőrzés kezdődött, a Pentagon pedig bejelentette, hogy készek újabb 8500 katonát küldeni Európába.

 

Véget ért a részben hazai rendezésű férfikézilabda-Európa-bajnokság, vasárnap este rendezték az utolsó találkozót: a döntőt Svédország és Spanyolország vívta egymás ellen. A végletekig kiélezett finálé egy időn túli hetessel dőlt el, amelyet Niclas Ekberg értékesített, így a svédek nyerték a kontinensviadalt (27–26).

 

A centrista baloldali Szocialista Párt nyerte el a képviselői helyek többségét a vasárnap megtartott portugál választásokon – jelentette a Reuters. Ez azt jelenti, hogy az eddigi miniszterelnök, Antonio Costa maradhat a posztján.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A hét száma: 127
Megdőlt az országos szélrekord. Budapesten 127 km/órás lökés is volt vasárnap.

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.