2024. április 16.
Vidd tovább a dallamot!

Vidd tovább a dallamot!

A Nemzeti Filharmonikusok új szlogenje a 2021-2022-es évadra, több egyszerű mottónál. A mondat egy hitvallás megfogalmazása, a jövőbe vetett új hité, amikor újra személyes kapcsolatba kerülhet a művész és közönsége.

A következő évad éppen ezért a szokásosnál is színesebb és izgalmasabb lesz, amivel a zenekar szeretné kárpótolni az elmúlt másfél év elmaradt koncertélményét. „Vidd tovább a dallamot!”, vagyis a zene érákat köt össze, a múlt értékeit a jelenben mutatja meg, és továbbadja a következő generációnak. Jelentheti azt is, hogy a járvány elmúltával a muzsikusok, majdnem egy teljes évadnyi kényszerű szünet után újra személyesen találkozhatnak hűséges közönségükkel, akikkel az évad szlogenjéhez híven együtt vihetik tovább a remény, az öröm, az összetartozás dallamát. Utal arra is, hogy a tervezett hangversenyek különböző helyszíneken kerülnek megrendezésre, így a zene hullámai az egész várost átjárják, befonják. És végül, de nem utolsósorban jelenti azt is, hogy a hagyományok tovább élnek az új évadban. A klasszikus, jól ismert bérletek mellett továbbra is lesznek bérleten kívüli hangversenyek, újra lesz Zenemánia Dinnyés Dániellel. Az előző évekhez hasonlóan a Próbatermi vendégség kedvelt sorozatában ezúttal is a zenekar és a Nemzeti Énekkar művészei mutatják meg tudásukat változatos kamaraprodukciók előadóiként.

 

A Nemzeti Énekkar és sok kiváló énekes szólista kibontakozásának terepe a Pászti bérlet. A koncerteken hihetetlen változatosságban képviselteti magát az emberi énekhang. Erről maga Somos Csaba karigazgató így nyilatkozik: „A Pászti bérlet megalkotásakor mindig az a vezérelv irányít, hogy egy olyan ívet, egy olyan közös gondolatot adjunk a hangversenyeknek, nemcsak egyenként, hanem együtt is, ami jellemző az évadra.”

 

Ennek a gondolatnak a jegyében született meg az ajándéknak sem utolsó Pászti bérlet idei repertoárja. A november 18-i nyitóhangversenyen Verdi-operák: az Ernani, A lombardok, a Don Carlos és a Simon Boccanegra részleteit halljuk kiváló magyar operaénekesek és a Nemzeti Énekkar előadásában. A február 3-ai műsor egyedülállóan különleges lesz, mivel Kodály műveire reflektálnak jazzkompozíciók. A bérlet harmadik, március 24-i estjén Bach János-passióját hallhatjuk, május 17-én pedig Haydn Évszakok című oratóriumát, vagyis az utolsó két alkalommal egy tragikus, vallásos darab és egy derűs, világi kompozíció kapott helyet.

 

A Verdi-operagálát a lenyűgöző szuggesztivitású Carlo Montanaro vezényli, a Kodály-estet a Nemzeti Énekkar karigazgatója, Somos Csaba. A János-passió Győriványi Ráth György, az Évszakok pedig a kórus hajdani karigazgatója, az együttest negyedszázadon át vezető Antal Mátyás irányításával elevenedik meg – ezen az estén vendégzenekar játszik: a Szombathelyi Szimfonikusok.

Megosztás

Mesterek és tanítványok a Müpában

Kultúra

Mesterek és tanítványok a Müpában

  • 2024.03.3

Heinz Holliger és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjén generációk kézfogásának lehetünk tanúi. Bartók Béla volt Veress Sándor mestere, a Svájcba emigrált Veress pedig Heinz Holligert tanította a zeneszerzés művészetére.